Kontakt

tel. 42 657 81 78

 

e-mail:


sklep@delikatesy-orientalne.pl

 

sklep stacjonarny w Łodzi


ul. Boj. Getta Warszawskiego 16

91-438 Łódź


pn-pt w godz. 11-17


przyjmujemy płatności kartą

Płatności

                           

 

 

 

         


Przepisy

Kurczak VINDALOO

500g mięsa z kurczaka
1 mała papryka
1 średnia cebula
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
50 ml ciemnego octu ryżowego
150 ml mleka kokosowego
1 opakowanie pasty Vindaloo (50g)
olej ryżowy do smażenia

Mięso pokroić w paski.
Opakowanie pasty Vindaloo rozprowadzić z mlekiem
kokosowym , ciemnym octem ryżowym i cukrem
brązowym.
Mięso wymieszać z marynatą i marynować min 1 godz.
(lepszy efekt jest jak będzie marynowało się przez noc)

W rondelku rozgrzać trochę oleju, podsmażyć cebulę
dodać paprykę pokrojoną w paski i mięso. Podsmażyć.
Dodać resztę marynaty. Całość gotować na wolnym ogniu ok. 30 min.

Podawać z ryżem jaśminowym lub basmati

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ROLADKI MIĘSNE GARAM MASALA

500g mielonej wołowiny
2 łyżki ciecierzycy gotowanej mielonej lub mąki z ciecierzycy
1 łyżeczka utartego imbiru świeżego
1 łyżeczka soli
1 łyżka garam masala
1 cebula
1 ząbek czosnku
75 g jogurtu naturalnego

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Obrany czosnek posiekać.
Mielone mięso zmieszać ze wszystkimi dodatkami z wyjątkiem
jogurtu .
Uformować roladki o długości. ok 10 cm .i średnicy ok 3 cm.
Wymieszać jogurt i posmarować nimi roladki.
Piec na patelni grillowej lub grillu ok 15 min.

Podawać z jarzynami i ryżem

--------------------------------------------------------------------------------------

KURCZAK CURRY Z MLECZKIEM KOKOSOWY

500 g piersi z kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 opakowanie żółtej pasty curry (50g)
lub czerwonej (ostrzejsza)
150 ml mleczka kokosowego
Olej ryżowy do smażenia

Pierś z kurczaka pokroić z kostkę.
Cebule i czosnek posiekać
Pastę curry wymieszać z mleczkiem kokosowym
Cebulę i czosnek lekko zarumienić.
Dodać mięso i lekko podsmażyć.
Dodać pastę wymieszaną pastę curry. i gotować ok. 30 min.

Podawać w ryżem jaśminowy lub basmati.

Tajska zupa krewetkowa TOM YUM

przepis na 2-3 osoby

czas przygotowania: 20 min

potrawa dość ostra

składniki:

- 50g pasty TOM YUM

- 200ml mleczka kokosowego

- 0,4 l wody

- 100 - 200g krewetek (wielkość obojętna)

- 1/2 łyżeczki galangalu w proszku

- 1/2 trawy cytrynowej w proszku ( świeżej, suszonej w kawałkach lub mrożonej)

- 1/2 łyżeczki sosu rybnego

- 1/2 soku z limonki

-kilka listków limonki Kaffir

- można dodać kilka grzybków shitake

sposób przyrządzania

Pastę Tom Yum rozpuścić w 0,4 l wrzącej wody,

dodać namoczone i pokrojone grzybki, dodać

i pozostałe dodatki. Pogotować kilka minut,

dodać krewetki i zupa jest gotowa do podania.

Można posypać świeżymi lub suszonymi liśćmi kolendry

Logowanie

Koszyk PL

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Sklep internetowy Shoper.pl